Millä hinnalla hyvänsä

”Muttakun minä en laihdu vaikka tekisin mitä.” ”Olen yrittänyt jo ihan kaikkea ja sä olet mun viimeinen toivo.” ”Päätän urheilu-urani tämän jälkeen jos tästä ei ole apua.” ”Mutku mä syön jo niin terveellisesti.” Nämä lauseet toistuvat jatkuvasti työssäni uusien asiakkaideni kanssa.

Heitän pallon takaisin asiakkaalle kysymällä ”Minkälaisilla keinoilla olet aiemmin yrittänyt laihtua?” ”Miten pitkään olet pitkäjännitteisesti noudattanut jotakin terveellisempää ruokavaliota?” ”Miten nukut? Miten vatsasi toimii? Onko elämässäsi paljon stressiä?”

Vastaukseksi saan usein ”Kaikilla mahdollisilla!” ”No maksimissaan 2-3 vk.” ”Nukun jatkuvasti huonosti, vatsa toimii kerran viikossa ja stressiä on ihan älyttömästi.” No niin, tästä on hyvä aloittaa. Ainakin tiedän mistä kiikastaa ja mistä voimme lähteä liikkeelle.

kuva: yocehcka.com
kuva: yochecka.com

Edessäni työhuoneessani istuu kaunis nuori nainen, joskin reilusti ylipainoinen. Ilme on vakava ja surullinen. Hän kaivaa laukustaan kännykän, selailee sitä hetken ja esittää minulle valokuvia fitnesskisoistaan noin vuosi ja 35kg takaperin. ”Katso, tässä kuvassa olen minä.” Hän on enää heikosti tunnistettavissa näiden kahden näkymän välillä. Hän ei ole yksin ongelmansa kanssa. Tällaisia tapauksia olen kohdannut useita.

Monien tällaisten haavekuvien kanssa luokseni tulleiden henkilöiden taustalta löytyy lääkärikäyntien jälkeen useimmiten kohtalaisia terveyshaittoja, kuten unettomuutta, suolisto-ongelmia, kilpirauhas- ja aineenvaihduntahäiriöitä edellisten rankkojen dieettien jälkiseurauksena. Silti tämä ulkoinen haavekuva laihtumisesta ja lavakuntoa muistuttavasta vartalosta näyttää vievän voiton. Kerron monelle suoraa, että ei tule onnistumaan. Ei ennen kuin aineenvaihduntaongelmat ovat korjattu, vatsa toimii ja uni on kunnollista.

Välillä vastaanotolleni tulee naisia, jotka näyttävät netistä lataamansa kuvan ihannoimastaan fitnesskisusta, että tällaiseksi haluaisin. Monelta puuttuu ymmärrys siitä, mitä kisalavalle menoon vaaditaan ja kuinka kovaa työtä pitää tehdä pysyäkseen edes lähellä tuollaista kuntoa. Ymmärrys siitä, että pysyminen lavakunnossa on monelle tahansa täysin mahdotonta ja terveydelle jopa haitallista.

Ensimmäisen esimerkkitapauksen naisen kisoihin ohjannut valmentaja oli pitänyt häntä viimeiset kuukaudet ennen kisoja dietillä, jossa hän sai syödäkseen yhden desilitran heraproteiinia viidesti päivässä veden kanssa. Ei muuta. Hän tunsi voivansa kisadietillä paremmin kuin koskaan, eli elämänsä huippuhetkiä. Kunnes kisojen jälkeen elimistö sanoi sopimuksensa irti ja päätti kerätä ympärilleen ihan kaiken mahdollisen, minkä irti sai. Väsymys oli musertava. Kuukautiset, jotka olivat jääneet pois jo kauan ennen kisoja, eivät olleet palanneet ja vauvantekoprojekti oli katkolla haaveista huolimatta. Tämä heradieettiesimerkki on onneksi vain yksi kohtaamistani ääritapauksista ja ainutkertainen viisivuotisella valmentajaurallan reilun 5000:n asiakastapaamisen joukossa.

Myönnettävä on, että omat referenssini ja lihakseni eivät riitä auttamaan fitnessvalmennukseen haluavia. Sen hoitavat meillä toiset asian paljon paremmin osaavat. Kisavalmennukset tehdään meillä Optimal Performancella järkevästi ja aina ehdottomasti terveyttä kunnioittaen!

Sen sijaan minulta löytyy paljon kokemusta ja osaamista huonosti hoidettujen kisadiettien jälkien korjaamisesta, realitylaihdutusohjelmien jäljiltä aineenvaihduntansa hajottaneiden auttamisesta, kilpirauhasvaivaisten ja suolisto-ongelmaisten ruokavalion kuntoon laittamisesta sen jälkeen kun lääkärillä on käyty ja todettu, ettei ole kyse mistään vakavavammasta. Sekä kaikkien ihan tavallisten ja perusterveiden henkilöiden, ryhmien ja pariskuntien lähi- ja etävalmennusta parempaan vointiin niin kehon kuin mielenkin osalta.

Minä tiedän tasan tarkkaan omankin kokemukseni kautta, että jokainen meistä pystyy elämään 6 kk täydellisessä spartalaisessa askeesissa. Mutta mitäs sen jälkeen? Haluatko viettää siinä vankilassa koko elämäsi? Vai lähteekö mopo jälleen kerran keulimaan täydellisesti?

Moni valmennukseeni hakeutuva pyytää minulta kurinpalautusta – tai omien sanojensa mukaan – keppiä. Useimmiten valmennettava on kuitenkin jo itse hoitanut tuon ruoskintapuolen itselleen. Minä pitäydyn mielummin porkkanassa.

Entäpä jos olisimmekin itsellemme hieman armollisempia. Puhisimme itsellemme lempeämmin ja arvostaisimme itseämme samoin kuin rakkaita ihmisiä lähellämme. Muistaisimme myös hengittää välillä. Kukaan ei yleensä ole kenellekään toiselle yhtä julma kuin osaa olla itselleen. Jos olet vasta opettelemassa uusia, hyviä ja pysyviä elämäntapoja, kannattaa kohdella itseään kuin kuin juuri kävelemään opettelevaa lasta. Jos pieni lapsi kaatuu, ei häntäkään asiasta rangaista, ehkä vain kannustetaan nousemaan ylös ja yrittämään uudelleen.

Ymmärrän hyvin, ettet halua tulla neuvotuksi, tuomituksi ja määräillyksi. Missään. Ikinä.

Kuitenkin joskus saatat tarvita hieman apua. Joku toinen voi nähdä tilanteesi eri perspektiivistä kuin sinä itse ja antaa eteenpäin vieviä vinkkejä. Sama homma jos matkustat täysin uuteen maahan tai kaupunkiin, tarvitset kartan tai navigaattorin osataksesi suunnistaa oikeisiin osoitteisiin. Et löydä Hong Kongissa Tokion kartta kädessä yhtään minnekään. Jos sinun määränpääsi on tarkalleen tiedossa, voit suunnistaa sinne selkeätä reittiä pitkin kunhan ohjeet ovat oikeat ja riittävän selkeät.

Jos tahdot minut kartturiksesi kohti laadukkaampaa eloa, ota yhteyttä ajanvaraukseemme Tampereelle 050-4145280 tai info@optimalperformance.fi.

ps. Tammikuun alusta alkoivat meillä Tampereella uudet pienryhmätreenit tiistaiaamuisin 7:30 ja keskiviikkoisin 16:30. Molempiin ryhmiin mahtuu vielä mukaan. Kysy lisää 🙂

Meillä OP:lla starttasi myös Oikotie Optimaaliin 2.0 -verkkovalmennus. Pääset ilmoittautumaan TÄSTÄ linkistä mukaan alehintaan 169€ (norm 199€). Ilmoittautuminen on auki ma 17.1.2016 asti

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s