Tiedä mitä syöt

Diet concept of breakfast. Olive in an empty plate with hands on table.

 

 

 

 

 

 

Hyvät ystävykset Pirkko ja Tuula (nimet muutettu) tapasivat pitkästä aikaa. He päättivät mennä syömään oikein hyvin ravintolaan ja vaihtamaan kuulumisia siinä samalla. Ilta oli hauska ja ravintolasta lähdettiin mukavissa tunnelmissa. Seuraavana päivänä Pirkko soitti Tuulalle ja kysyi: ”Mitäs me oikein syötiin siellä ravintolassa kun minä en muista yhtään?” ”En kyllä muista minäkään, mutta kallista se oli.” vastasi Tuula. Annettakoon anteeksi, joskus syöminen jää hyvän seuran ja laadukkaiden juttujen varjoon.

Miten usein syöt ateriasi oikeasti keskittyen vain syömiseen? Onko tapanasi lukea päivän lehdet aterioidessasi vai surffailetko kentien netissä samalla kuin syöt? Muistatko vielä illalla, mitä söit lounaaksi? Harvoin tulee oikeasti mietittyä ateriointiaan kovinkaan syvällisesti. Itse ainakin olen oikein hyvä syömään ruokani äärimmäisen nopeasti, usein kiireessä ja sen kummemmin ajattelematta. Moniajoa syödessä. Nälkä -> ruokaa -> valmis!

Man Eating Breakfast Whilst Using Mobile Phone And Laptop

Syömäsi ruoka voi olla suuri nautinto tai ehkä joskus vain polttoainetta keholle. Ravinto on ennen kaikkea informaatiota keholle ja mielelle.Tämä informaatio kertoo elimistölle, minkälaisia aivojen välittäjäaineita ja hormoneita kehossa muodostuu, niin määrällisesti kuin laadullisestikin. Ruuan määrästä ja laadusta riippuu se, paljonko energiaa elimistösi saa poltettavakseen sekä millaisia vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita ravinnosta imeytyy kehon toimintojen ylläpitämiseen.  Voimme siis vaikuttaa ruualla, ravinnolla ja ravinteilla kehomme ja mielemme tasapainoon monipuolisesti ja varsin nopeasti.

Kuitenkin ruoka on niin paljon muutakin. Kuinka moni on tullut koskaan ajatelleeksi lautaselleen päätyvän ruuan todellista alkuperää? Missä lautasellasi olevat kasvikset ovat kasvaneet? Montako henkilöä on tarvittu juuri sen sinun parsakaalisi siemenen istuttamiseen, kasteluun, sadonkorjuuseen, pakkaamiseen, kuljettamiseen? Kuka on ohjannut lentokonetta, joka sen on jostain lämpimästä tänne talvella lennätetty? Kuka sitä autoa on ajanut, jolla se on kuljetettu lentokentältä tukkuliikkeeseen ja sieltä lähikauppasi hyllyyn? Entä mistä on lautasellasi oleva liha tai kala peräisin? Mitä tuotantovaiheita tuon herkullisen ruuan valmiiksi saamiseen on kuulunut? Osaatko antaa ravinnolle sen kunnioituksen, minkä se ansaitsee?

ham temptation
Onko ruokasi oikeasti sitä, mitä sen sanotaan olevan? Kuva kopioitu facebookista.

Haastan sinut tänään syömään yhden päivän aterioistasi oikein ajatuksella. Kokoa lautasellesi ruoka-annos. Varaa pöydälle lähettyvillesi kaikki ateriallasi käyttämäsi asiat, kuten ruokailuvälineet, lisämausteet, juomalasi jne. Asettaudu nyt pöydän ääreen, sulje hetkeksi silmäsi ja hengitä pari kertaa tietoisesti syvään sisään ja ulos. Avaa silmäsi ja tutkaile ruoka-annostasi. Miltä ruokasi näyttää? Mitä lautasellasi on? Mistä se on peräisin ja kuka sen on valmistanut? Voit nuuhkia sitä, miltä annos tai yksittäiset annoksesi osaset tuoksuvat? Voit haukata ensimmäisen suupalan, laske aterimet jokaisen suupalan välillä lautasesi viereen. Pureskele korostetun hitaasti. Maistele, mutustele ja tunnustele suussa olevan ruuan rakennetta ja muotoja tarkasti. Miltä ruokamassa suussasi tuntuu ja maistuu? Aivan kuin söisit ensimmäistä kertaa elämässäsi. Suhtaudu annokseesi lapsenomaisella uteliaisuudella ja tee havaintoja. Voit välillä odottaa hetken, sulkea ehkä silmäsi ja jatkaa syömistä, mikäli se tuntuu vielä sinusta hyvältä. Lopeta syöminen heti kun tunnet olevasi juuri sopivasti kylläinen. Mikäli ruokaa jää lautaselle, laita se jääkaappiin odottamaan seuraavaa kertaa :).

Millaisia havaintoja teit? Miltä ruoka maistui, oliko se hyvää, pahaa, neutraalia? Halusitko oikeasti syödä juuri tuota ruokaa? Minkälaisia tunteita tällä tavalla syöminen herätti? Tuliko syötyä normaalia enemmän tai vähemmän näin? Millaisia ajatuksia nousi esiin? Jos haluat jakaa ajatuksiasi tästä, kommentoi kommenttikenttään tai blogin FB-sivulla.

Puhun asiakkailleni ateriakokoja mietittäessä 80% säännöstä. Se tarkoittaa sitä, että syödään aterioilla itsemme 80% täyteen. Lopetetaan siis ruokailu siihen hetkeen kun on just hyvä! 100% olisi ihan täynnä ja 120% mallia joulupöytä-ähky. Toki, onhan meidät lapsesta saakka uskoteltu, että nälkämaan lapset kärsivät jos jätät ruokaa lautaselle. Todellisuus taitaa kuitenkin olla toisenlainen.

  • Syö siis ajatuksella ja pureskele huolelllisesti jokainen haarukallinen.
  • Laske aterimet jokaisen suupalan välillä.
  • Älä harrasta moniajoa syödessäsi vaan keskity vain syömiseen. Syö tietoisesti.
  • Lopeta syöminen kun olet sopivan kylläinen. Jos ruokaa jää jäljelle, voit syödä ateriasi loppuun myöhemmin.

happy toddler boy eating strawberries

 

Terveisiä viikonlopun mindfulness (tietoinen läsnäolo)-kurssilta. Söin viikonloppuna elämäni hitaimmat lounaat ja yllätyin niiden vaikutuksista.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s